Jussi Adler Olsen: Serie Q boeken volgorde + beste boeken - Seniorenmagazine.nl (2024)

In Scandinavië zijn veel goede schrijvers. Opvallend genoeg schrijven zij vaak in het thriller-/ misdaadgenre. Die schrijvers, die schrijven series, welke onder andere veelal op de NPO worden afgespeeld. Echter zijn er ook schrijvers die ‘gewoon’ boeken schrijven. Deze boeken zijn mateloos populair, vertaald naar meerdere talen en lezers kunnen er over het algemeen geen genoeg van krijgen.

Eén van die schrijver is de Deen Jussi Adler-Olsen. Hij is met name bekend geworden door Serie Q, maar in Denemarken eigenlijk door zijn twee boeken over Groucho Marx. In deze blog zullen we vertellen in welke volgorde je de boeken dient te lezen. We zullen je daarnaast een overzicht geven van de beste boeken die hij heeft geschreven, al is dat natuurlijk in sommige wijze wat subjectief.

De Serie Q

Zoals we in de inleiding al vermeldden en wat jijzelf waarschijnlijk ook al wist, maken de bekendste boeken van Jussi Adler-Olsen onderdeel uit van de Serie Q. De serie gaat in principe over Afdeling Q. Dat is een afdeling op een Deens politiebureau waar cold cases worden heropend. Hoofd van de afdeling is een man genaamd Carl Mørck. In de boeken lees je over hoe hij de zaken behandeld, maar ook over hemzelf. Het is namelijk een man die zelf ook het een en ander aan trauma’s te verwerken heeft, wat natuurlijk niet niks is. Al met al is het een serie die gevuld is met spanning, plotwendingen en diepgaande personages. De volgorde waarin de boeken zijn uitgebracht, is:

  1. De vrouw in de kooi
    Originele titel: Kvinden i buret
  2. De fazantenmoordenaars
    Originele titel: Fasandræberne
  3. De noodkreet in de fles
    Originele titel: Flaskepost fra P
  4. Dossier 64
    Originele titel:Journal 64
  5. Het Marco-effect
    Originele titel: Marco Effekten
  6. De grenzeloze
    Originele titel: Den Grænseløse
  7. Selfies
    Originele titel: Selfies
  8. Slachtoffer 2117 –
    Originele titel: Offer 2117
  9. Natriumchloride
    Originele titel: Natrium Chlorid
  10. Eén raam, geen sleutel
    Originele titel: Syv m2 med lås

Het mooie aan deze serie is dat als je ‘per ongeluk’ deel vijf al hebt gelezen, het niet is alsof je dan ontzettend veel kennis mist. Maar, om het personage Carl Mørck te zien evolueren en de schrijfstijl steeds gedetailleerder te zien worden, is het wél handig om de boeken op volgorde te lezen. Adler Olsen’s meesterlijke schrijfstijl en meeslepende verhalen zal er wel voor zorgen dat je er zo doorheen vliegt. De boeken zijn vertaald naar ontzettend veel talen, waaronder het Nederlands, al lijkt het einde van de serie helaas wel in zicht te komen. Op 5 maart 2024 wordt het tiende en laatste boek, genaamd Eén raam, geen sleutel, gepubliceerd. Of dit ook het einde van zijn carrière betekent, weten we helaas niet.

Andere boeken

Maar goed, Jussi Adler-Olsen heeft nog andere boeken geschreven, die eigenlijk meer uit het begin van zijn carrière komen. Het betreft de volgende boeken, welke overigens standalones zijn en die je dus niet op onderstaande volgorde hoeft te lezen.

  • De bedrijfsterrorist
    Originele titel: Og hun takkede guderne
  • Het Alfabethuis
    Originele titel: Alfabethuset
  • Het Washingtondecreet
    Originele titel: Washington dekretet
  • Moord terwijl u wacht –
    Originele titel: Små pikante drab

Elk van de boeken zijn wederom thrillers, dus van een beetje spanning moet je wel houden. De eerste drie boeken zetten zijn naam in Denemarken op de kaart, de boeken uit Serie Q maakten hem wereldwijd bekend. Hoe dat precies zit, vertellen we je straks.

Wie is Jussi Adler Olsen?

Want, wie is Jussi Adler-Olsen eigenlijk? Deze man heeft dan wel al die boeken geschreven, maar hij is natuurlijk zelf veel meer dan dat.

Goed, Adler-Olsen werd geboren op 2 augustus 1950. Voordat hij zich toelegde op schrijven, werkte hij zelf als tekschtschrijver, editor en vertaler. Hij had verder een eigen uitgeverij en schreef ook nog eens scripts voor bekende stripverhalen, waaronder Donald Duck. Pas in 2007 schreef hij het eerste deel van de Serie Q, nadat hij op andere vlakken dus al het een en ander aan ervaring had opgedaan. Vandaag de dag is hij alweer bijna 75 jaar en brengt hij op (bijna) die leeftijd het tiende boek uit de populaire serie uit.

Een grappig feitje is dat de eerste twee boeken uit de Serie Q, De vrouw in de kooi en De fazantenmoordenaars bestsellers zijn geworden. Een uitzonderlijke prestatie waar je wel van mag verwachten dat het je enige naamsbekendheid oplevert. Over die Serie Q gesproken: Adler-Olsen heeft weleens aangegeven dat hij na dit boek misschien nog een standalone of twee schrijft, maar het daarna er wel bij voorzien houdt. Jammer voor zijn fans, maar begrijpelijk vanwege zijn leeftijd.

Conclusie

In deze blog hebben we je over de volgorde van de boeken van Adler-Olsen verteld. Je weet nu in welke volgorde je de Serie Q kan lezen en dat het niet uitmaakt in welke volgorde je de standalones leest. Helaas komt de Serie Q wel tot haar einde en zullen er verder ook niet heel veel boeken meer door de beste man worden geschreven. Of nou ja, dat heeft hij weleens in een interview aangegeven. Je weet het natuurlijk nooit zeker, dus een beetje hopen kan zeker.

Jussi Adler Olsen: Serie Q boeken volgorde + beste boeken - Seniorenmagazine.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5585

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.